Pocketvering matrassen
Pocketvering matrassen
Van alle matrassoorten, is de pocketveringsmatras de meest voorkomende. Deze matrassen hebben wat voordelen, zoals:
- Zeer goede ondersteuning
-
Geschikt voor (bijna) elke bedbodem
-
Zeer goede ventilatie
-
Verkrijgbaar van zeer soepel tot zeer stevig
-
Lange levensduur
Hieronder beantwoorden wij de meest gestelde vragen over deze matrassen.


Wat is een pocketvering matras?
Het is een matras met apart verpakte, stalen veren. Deze matrassen ook wel "binnenveringsmatrassen" genoemd, maar meestal worden daar dan weer "Bonell-veren" matrassen mee bedoeld. Bonell-veren matrassen hebben ook stalen veren, die verbonden worden door een staaldraad. Dit is een wat ouderwetser systeem. Door de veren in aparte zakjes te verpakken, kan een pocketmatras veel beter naar het lichaam voegen. En als een matras beter aansluit en het lichaam volledig ondersteund, kan het lichaam veel gemakkelijker ontspannen. Het aantal veren per m² zegt overigens niet perse iets over de kwaliteit. De matrassen in ons assortiment hebben grofweg 250 tot 350 veren per vierkante meter. Net zo belangrijk is het aantal windingen in een veer (eigenlijk de hoogte) en de draaddikte.
Op de pocketeveren kern, komt de comfortlaag en drukverdeler. Dit kunnen allerlei soorten materialen zijn, zoals schuim (HR-schuim, natuurlatex, traagschuim). Tegenwoordig worden er ook veel 3-D materialen zoals Ventex. Door een bepaalde pockeer (draaddikte en hoogte) te combineren met een bepaalde comfortlaag, krijg het matras een soepel, medium of stevig ligcomfort.
Zijn pocketveer matrassen goed voor je rug?
Jazeker. Hoewel een matras bijna nooit de oorzaak is van rugklachten, kan een slecht of oud matras de klachten wel verergeren. Een goede kwaliteit pocketveringsmatras geeft het lichaam overal de juiste ondersteuning. Dat komt door een combinatie van type veren, comfortlaag en "zonering" (zie hieronder). Het gebruikte materiaal voor de comfortlaag en de pocketveren zeggen iets over de kwaliteit, maar ook over het ligcomfort. Deze matrassen zijn verkrijgbaar met een zeer soepel ligcomfort tot zeer stevig.


Wat betekenen de verschillende "zones" in een matras?
Het lichaam is niet kaarsrecht; schouders en heupen kunnen wat breder zijn en taille juist weer wat smaller. En je wilt juist dat de ruggengraat zo recht mogelijk en ontspannen ligt wanneer je bijvoorbeeld op je zij slaapt. Dat kan alleen als de schouder wat verder kan inzakken en heupen iets meer ondersteund wordt. De zonering van een pocket-matras ontstaat door verschillende draaddiktes te gebruiken voor de veren. Bijvoorbeeld 1,6 millimeter voor de schouderzone en 2 millimeter voor de heupzone.
Over het algemeen hebben matrassen 3, 5 of 7-zones. De belangrijkste zones zijn:
-
Schouder-zone: Dit gedeelte van het matras moet wat soepeler zijn, omdat schouders meestal breder zijn en relatief licht.
-
Taille-zone: Afhankelijk van het postuur, wordt de taille-zone iets ondersteunender gemaakt.
-
Heup-zone: Heupen zijn een zwaar gedeelte van het lichaam (ongeacht postuur), en kunnen ook breder zijn. Vaak wordt dit gedeelte "medium" gemaakt, vergeleken met de overige zones. Heupen hebben wel extra ondersteuning nodig, maar mogen niet teveel "op" het matras blijven liggen. Als dat gebeurt, ligt de ruggengraat niet recht. Ook voor rugslapers geldt dat bekken en billen wat weg moeten kunnen zakken.
Sommige matrassen (bijvoorbeeld Pullman en Eastborn), zijn keerbaar en draaibaar en hebben daarom een "symmetrische" zonering. In de lengte is een 5-zone interieur matras dan ingedeeld in: schouder-zone, taille-zone, heup-zone, taille-zone, schouder-zone. Je kunt deze matrassen dus van hoofd- naar voeteneinde keren. Bij 7 zone matrassen zijn ook een hoofd- en voetenzone meegenomen.
Niet-keerbare matrassen (zoals Auping matrassen) hebben ook wel een 3-zone indeling, namelijk schouderzone, taille-zone en heup-zone. Dit matras mag niet gedraaid worden en heeft echt een hoofd- en voeteneinde. En zelf een onder- en bovenkant.
Wat is het ligcomfort van pocketveer matrassen
Dat is heel verschillend. Simpel gezegd, kunnen pocketveer-matrassen van stevig tot zeer soepel geleverd worden. De keuze voor een stevig of soepel ligcomfort is sterk afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Maar ook van lighouding, postuur en eventuele lichamelijke klachten.
Een matras krijgt een soepel of stevig ligcomfort door gebruik te maken van verschillende soorten pockets en overige materialen. Een pocketveertje heeft bijvoorbeeld een bepaalde hoogte, maar ook een bepaalde draaddikte. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de veer, hoe soepeler het ligcomfort. Op de pocketveren kern ligt dan weer de comfortlaag. Deze is nog bepalender voor het comfort. Als de comfortlaag gemaakt is van een zeer flexibel en rekbaar schuim (bijvoorbeeld natuurlatex), dan zul je wat meer in het matras wegzakken en het comfort als soepel en zacht ervaren. Wanneer er een materiaal als koudschuim (HR-schuim) gebruikt wordt, zal het matras steviger aanvoelen, omdat dit materiaal minder rekbaar en flexibel is.
Overigens zegt een comfortlaag niets over de levensduur van een matras. Wanneer het een hoogwaardig en goed ventilerend materiaal is, zal de levensduur van matrassen grofweg gelijk zijn.


Wat is het beste pocketveren matras
Dit is natuurlijk de moeilijkste vraag. Simpelweg omdat het voor ieder persoons anders is. Het hangt niet alleen af van persoonlijke voorkeur, maar ook van postuur. Heb je bijvoorbeeld brede schouders of heupen, dan is een stevig matras niet aan te raden. Maar slaap je graag plat op je buik, dan kun je beter weer niet te zacht kiezen.
Wat kwaliteit betreft, is het antwoord iets gemakkelijker. Kies een matras waarin goede en zeer ventilerende materialen gebruikt worden. En materialen die een goede ondersteuning bieden. Ventilatie is niet alleen prettig voor het slaapklimaat, het draagt ook bij aan de levensduur van een matras. Met ondersteunende materialen bedoelen wij materialen die zich om het lichaam kunnen voegen. Dus niet te hard en stug, maar juist wat flexibeler (niet perse zacht). Een matras dat zich om het lichaam vormt, geeft minder druk op schouders en heupen. Daarbij kan de ruggengraat op een hard matras eigenlijk nooit mooi recht en ontspannen liggen
Moet je pocketvering matrassen keren en draaien
Dat hangt van de opbouw af. Een "symmetrisch" matras, waarbij hoofd- en voeteneinde gelijk zijn (zie de tekst over verschillende zones hierboven), moet regelmatig gedraaid en gekeerd worden. Het liefst elke 3 maanden. Dat is vooral goed voor de levensduur. Omdat er aan beide kanten van het matras schuim zit, kan de ene kant herstellen, terwijl je op de andere kant ligt. Wanneer je een matras nooit draait of keert, zal de comfortlaag eerder een kuil vertonen. En als de kuil te diep wordt en je draait het matras om, zal de druk niet meer goed verdeeld worden.
Er bestaan ook "a-symmetrische" matrassen, zoals die van Auping. Deze hebben een hoofd- en voeteneinde en een onder- en bovenkant. Keren en draaien kan daarom dan ook niet.