Hoe kies ik de juiste matras?
Hoe kies ik het beste matras
Er zijn ontzettend veel soorten matrassen, zoals pocketveer- en schuimmatrassen. En het enorme aanbod maakt de keuze ook niet gemakkelijker.
Wij hebben een ruim assortiment matrassen van topmerken, zoals Auping, Eastborn en Tempur. Wanneer je in onze winkel voor advies komt, stellen we eerst wat algemene vragen. Indien je nog geen voorkeur voor een soepeler of juist steviger matras hebt, vragen we je 3 verschillende matrassen te proberen in de winkel. Daarna blijft er redelijk snel een kleine selectie matrassen (3 tot 4) over, op basis van voorkeur en wensen.
Het zijn verschillende aspecten die van invloed zijn. Omdat we gemiddeld 10 jaar op dezelfde matras slapen, vinden wij het aan te raden om aandacht aan de keuze hiervan te besteden.
Hoe kies je de juiste matras?
Persoonlijke voorkeur
Een matras kiezen is grotendeels afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Misschien vindt je het prettig wat meer in de matras "weg te zakken", of wil je juist wat meer stevigheid. Matrassen hebben een bepaald ligcomfort door gebruik te maken van diverse materialen, draad-dikten, drukverdelers, enzovoorts. Dus in eerste instantie moeten we vaststellen welke matras voor jou het prettigste aanvoelt. Daarna kijken we wat de juiste stevigheid van dat matras moet zijn.
Om vast te stellen waar de voorkeur ligt, beginnen we bij bijvoorbeeld een "medium" matras. Daar vandaan zullen we je soepeler of steviger laten testen, totdat we op de juiste matras zijn aangekomen. Meestal blijven er 3-4 matrassen over, die aan jou persoonlijke ligvoorkeur voldoen.
Een voorbeeld: Auping heeft 5 verschillende matrassen. Al deze matrassen worden gemaakt in 4 stevigheden, namelijk "soepel", "medium", "stevig" en "extra stevig". We nemen als voorbeeld een persoon van 1,80m lang en 85 kg. Dan zou je bij Auping de "stevige" (firm) variant van een matras nodig hebben. De Maestro matras in de stevige variant zal soepeler aanvoelen dan de Cresto in de stevige variant. Dat komt door gebruik van verschillende comfortlagen en drukverdelers. Dus ondanks dat beide matrassen geschikt voor die persoon kunnen zijn wat lichaamsgewicht en -lengte betreft, is het comfort toch anders. En daar komt dus voorkeur bij kijken.
Alle links hieronder openen in een nieuw venster.
Wanneer je een voorkeur hebt voor zachte, soepele matrassen, waar je wat dieper in wegzakt, kun je deze het beste kiezen:
Liever niet te zacht, maar zeker niet te stevig? Dus wel wat wegzakken in de toplaag en daarna meteen steun voelen:
Sommige mensen willen iets steviger, dus wat meer "bovenop" de matras liggen. Niet echt wegzakken dus. Dan zijn deze matrassen aan te raden:
Wat belangrijk is om te vermelden, is dat onze stevigere matrassen nooit "hard" zijn. Een matras mag best steviger zijn, maar moet wel om het lichaam heen voegen. Je hebt nou eenmaal schouders en heupen die breder zijn en waar het lende-gedeelte smaller is. Als een matras beter om het lichaam voegt, helpt dit druk te verlagen op schouders en heupen. Daardor ga je ook rustiger slapen en minder woelen.
Slaaphouding
Slaaphouding is ook een belangrijke factor. Zij- en rugslapers hebben over het algemeen een andere stevigheid nodig dan buikslapers. Dat heeft te maken met schouders en heupen en de verdeling van gewicht. Je kunt je voorstellen dat een zij- en rugslaper een matras nodig heeft, die wat gemakkelijker om het lichaam "voegt", omdat de schouders wat uitsteken (zijslaper) of de S-vorm van de ruggenwervel goed ondersteund moet worden (rugslaper).
Ondanks dat er geadviseerd wordt om niet op de buik te slapen, zijn er mensen die buikslapen de prettigste lighouding vinden. Belangrijk is om het slaapsysteem daarop aan te passen. Het is voor buikslapers aan te raden om een steviger slaapsysteem te kiezen: een groot gedeelte van het gewicht zit bij de heupen (ongeacht postuur). Wanneer de matras te soepel is, zul je te ver inzakken bij heupen, wat een holle, gespannen rug als gevolg heeft. Niet perse een hard matras, maar een steviger matras zal prettiger zijn, omdat je dan wat "vlakker" komt te liggen. Ook is het gebruik van een dunner (of geen) hoofdkussen aan te raden.
Postuur
Op de matras staan er vaak termen als "soepel" of "stevig". Dat zegt niet perse iets over het ligcomfort. De matras krijgt in eerste instantie een bepaald ligcomfort mee, door het gebruik van verschillende materialen.
Bijvoorbeeld: een matras heeft een pocketveren kern en een soepele, latex comfortlaag. Je zult dus wat verder in deze matras wegzakken en deze daarom als soepel ervaren. Dit is het "ligcomfort" van de matras. Nu kan dit matras in 2 stevigheden: soepel en stevig.
Vaak is de soepele uitvoering van een matras bedoeld voor personen met een gewicht tot ± 80 kilogram en de stevige vanaf ± 80 kilogram. Dit gewicht is gebaseerd op gemiddelde lengte. Maar een persoon van 80 kilogram en 1,90m lang heeft waarschijnlijk een andere stevigheid nodig dan iemand van 80 kilogram en 1,70m lang.
Ter illustratie kun je de Auping matraswijzer bekijken.
Slaapklimaat
Heb je het altijd koud? Of heb je juist last van een te warm bed? Niet alleen het dekbed zorgt voor de juiste temperatuur. De matras en de matrastijk zijn van invloed.
Ventilatie is het daarom zeer belangrijk. Een warm en klam bed vind niemand prettig. De kern van de matras en de matrastijk mogen niet te veel isoleren en moeten snel met vocht en overtollige warmte kunnen omgaan. Dit is niet alleen prettig voor het slaapklimaat, maar ook voor de levensduur en hygiëne van de matras.
De matrastijk is over het algemeen genomen van katoen. De katoenen tijk wordt "doorstikt" met bepaalde materialen. Veel gebruikte materialen zijn wol, holle synthetische vezels (bijvoorbeeld Climawatt) en 3D-materialen. De keuze hiervoor is afhankelijk van onder andere voorkeur, slaapklimaat en eventuele allergieën.
Topmatras
Een topmatras zorgt ervoor dat je wat dieper in het bed wegzakt. De topmatras voegt zich uitstekend naar het lichaam. Ook heeft een topmatras andere voordelen, zoals gemakkelijker keren en draaien en opmaken, omdat een topmatras lichter van gewicht is. Daarbij zal een topmatras de levensduur wat verlengen van de "gewone matras". Dat heeft alles met vocht en warmte te maken, die veel minder in de matras terecht komt.
De keuze voor een topmatras is van invloed op de stevigheid van de matras. Over het algemeen verzacht de topmatras het ligcomfort van het slaapsysteem en kan het misschien aan te raden zijn om de matras in een stevigere versie te kiezen.
Bedbodem
De bedbodem heeft een bepaalde stevigheid. Een matras zal anders aanvoelen op een bonell-boxspring dan op een spiraalbodem. De bodem heeft dus invloed en helpt mee aan de juiste ondersteuning.
Advies
Voor een persoonlijk advies ben je van harte welkom in onze winkel. Je kunt je vraag ook stellen via onze contactpagina en uiteraard zijn wij telefonisch bereikbaar.