Donzen dekbed
Om maar met een van de belangrijkste kenmerken van een donzen dekbed te beginnen; dons dekbedden zijn licht en soepel. Hoe hoger het percentage dons, hoe beter de warmte-gewichtsverhouding en dus hoe lichter het dekbed is. Een dekbed mag een donzen dekbed genoemd worden wanneer de vulling uit minimaal 60% dons bestaat. De overige 40% bestaat dan uit veren. In onze collectie kun je dekbedden met 90% en 100% ganzen- en eendendons vinden.
Dons vormt de onderste laag huidbedekking van watervogels. Elk donsje bestaat uit vele zachte haartjes met daaraan minuscule weerhaakjes, zodat alle donsjes in elkaar verweven zijn. Zo wordt de lichaamswarmte optimaal vastgehouden.
Kwaliteit van dons
De kwaliteit van dons wordt bepaald door de vulkracht. Hoe hoger de vulkracht, hoe beter de isolatie. Het gewicht van verschillende donzen dekbedden is onder andere daarom ook verschillend, ondank dat er hetzelfde percentage dons in zit. Hoe grootvlokkiger (hogere vulkracht) de dons, hoe minder er nodig is om tot een bepaalde isolatiewaarde te komen. Zo krijg je een superlicht, zacht en soepel donzen dekbed.
Ganzendons of eendendons?
De eigenschappen van ganzen- en eendendons zijn gelijk. In beide gevallen is het om het dier warm te houden. Het verschil zit in de grootte van de donsvlok. Omdat een gans groter is, heeft deze grotere donsvlokken en daarmee een hogere vulkracht en isolatievermogen. Vandaar dat donsdekbedden gevuld met Pools- of Mazurisch ganzendons zo licht zijn. Naarmate het klimaat kouder wordt, zullen de dieren grotere donsvlokken aanmaken. Je hebt dus niet veel dons nodig om een dekbed te vullen en zo krijg je de lichtste en meest soepele dekbedden.
Overigens is het niet zo dat ganzendons altijd beter is dan eendendons. Het hangt sterk van de kwaliteit af. Een goede kwaliteit eendendons heeft voor ons de voorkeur boven een matige kwaliteit ganzendons.
Warmteklasse
Warmteklasse 1: Een zeer warm dekbed voor koude slaapkamers of voor mensen die het erg snel koud hebben. (Winterdekbedden)
Warmteklasse 2: Deze dekbedden passen goed bij ons klimaat en zullen het grootste deel van het jaar geschikt zijn (All Year dekbedden)
Warmteklasse 3: Geschikt voor mensen die het eerder warm dan koud hebben en/of in een goed geïsoleerd huis slapen (Voor-/najaarsdekbedden)
Warmteklasse 4: Een echt zomerdekbed. Vooral geschikt voor warme zomernachten. (Zomerdekbedden
Het verschil tussen de warmteklassen is niet alleen de hoeveelheid vulling. Onze donsdekbedden worden in vakjes (cassette gestikt) gemaakt, zodat de dons netjes verdeeld blijft. Bij winterdekbedden zijn de vakken groter (betere isolatie) dan bij zomerdekbedden (snellere ventilatie).
Allergie en reiniging van een donzen dekbed
Huisstofmijten zijn dol op een warm en vochtig onderkomen. De mijten voeden zich voornamelijk met huidschilfers. Vandaar dat ventilatie zo belangrijk is. Een goede ventilatie voorkomt de huisvesting van huisstofmijten al voor een groot deel, omdat ze simpelweg geen voeding kunnen vinden. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat er in donsdekbedden bijna geen huisstofmijten voorkomen. Dat heeft onder meer te maken omdat de Nomite® tijken van onze donzen dekbedden zo dichtgeweven zijn, dat het binnendringen van bacterieën wordt tegen gegaan.
Het dekbed regelmatig opschudden en laten luchten (niet in de felle zon) is zeer belangrijk. Wassen kan ook, met fijnwasmiddel. Het is wel belangrijk dat het dekbed daarna goed en snel droogt. Soms geeft een wasdroger aan dat het dekbed droog is, terwijl de vulling nog vochtig is. Je kunt er dan een vochtige doek bij doen, zodat de wasdroger blijft draaien.
Responsible Down Standard
De donzen dekbedden in ons assortiment zijn afkomstig van Auping, Castella en Ducky Dons. Deze leveranciers verkopen uitsluitend donsdekbedden die zijn gecertificeerd volgens de Responsible Down Standard (RDS). De RDS sluit het dwangvoederen en levend plukken van dieren uit. De dons is een bijproduct van de voedingsindustrie. Om dit te waarborgen wordt de gehele keten, van boerderij tot eindproduct, periodiek gecontroleerd door het onafhankelijke certificeringsorgaan Control Union. Tevens moet het dons traceerbaar zijn door de gehele keten en wordt elke partij dons hierop gecontroleerd. Enkel producten die voldoen aan deze eisen mogen het RDS logo dragen.
Wat betekent gecertificeerd dons?
- Bevat uitsluitend dons als bijproduct van de voedingsindustrie.
- Bevat geen dons van gedwangvoederde dieren.
- Bevat geen dons verkregen via de pluk van levende dieren.
- Het dons wordt gevolgd van boerderij tot eindproduct.
- Wordt gecontroleerd door een professionele, onafhankelijke instelling.